Duurzaamheid kan niet zonder eenvoud. Géén zeldzame elementen. Wél kleinschaligheid. Het gaat niet zozeer om nieuwe technologieën, maar om een nieuwe economische orde, 'glocalization' genaamd: kleinschalige locale productie (3D-printen!) met eigen energie en grondstoffen, maar grootschalig informatieverkeer (internet). De grootschalige industrie maakt zich vanzelf onbetaalbaar via de grondstof- en energieprijzen. De grieken en romeinen hadden geen behoefte aan de voordelen van de al wel bekende wind- en watermolentechnologie; er was immers genoeg ‘slavenenergie’ voorhanden. Op dezelfde wijze zijn we nu fossiele energie als iets eindeloos voorradigs en vanzelfsprekends gaan beschouwen en benutten allerlei alternatieven eenvoudigweg niet.


of juist het tegendeel?

http://www.ted.com/talks/lang/eng/louise_fresco_on_feeding_the_whole_world.html

Oké, dan maak je brood heel goedkoop (ik neem overigens aan dat mevrouw Fresco brood maar als voorbeeld heeft genomen, want zij moet heel goed weten dat in grote delen van de wereld helemaal geen brood gegeten wordt, maar in plaats daarvan cassava of rijst e.d.), maar het voedselprobleem is meer een probleem van verdeling van geld dan een probleem van kostprijs, hoewel dat natuurlijk met elkaar te maken heeft. Maar is de keerzijde van massa-industrie niet nóg meer geld bij nóg minder mensen?... Machtsblokken veroorzaken de meeste problemen in de wereld...

Bovendien zijn er ook studies die iets heel anders laten zien over wat nu op termijn de meest efficiënte landbouwvorm is:

farming systems 30 years trial


Ik geloof dus meer in kleinschalige, maar door slimme technologie wel hoog-efficiënte industrie.

En we zullen terug moeten naar een welvaartsniveau van zeg de jaren vijftig... oftewel: duurzame krimp.

En precies daarom, ontkomen we niet aan het van bovenaf opleggen van impopulaire maatregelen. Bijna niemand doet graag een stapje terug en veel te weinig mensen zullen dat op basis van vrijwilligheid doen. Bij verkiezingen toch kiezen voor een partij die dat voorstaat zullen mensen dan ook alleen doen als de mensen die net rond kunnen komen sowieso worden ontzien en het inleveren voorts op sterk progressieve wijze zal plaatsvinden.

Een regering die impopulair durft te zijn en niet afgestraft wil worden bij de volgende verkiezingen, moet vol inzetten op zijn opvoedende taak, in dit geval van het leren consuminderen.

 

duurzaamheid & testosteron, kan dat samen?


zoveel mogelijk verpakkingen vergistbaar maken en statiegeld heffen op alle andere verpakkingen


reageer


links:

http://www.lowtechmagazine.be (Geweldig informatieve site met altijd een verbinding met de geschiedenis. Grondige, maar uitstekend leesbare analyses die niets heel laten van de fossiele jongens maar evengoed veel heilige huisjes van de duurzaamheidsfreaks omverwerpen.)

http://www.hofvantwello.nl/renderend-landschap/ (Uit dit artikel blijkt dat er ook in Nederland genoeg grond is om al ons voedsel (en meer) kleinschalig en op biologische grondslag te kunnen telen, en dat nog concurrerend ook, mits we dan van mechanisatie afzien en de consument zelf mee laten produceren.)

 

 


Naar mijn weten gebruik ik geen cookies, maar dit is de wettelijk verplichte cookiemelding. OK